Keskihaaran Pirtulilaiset eli Suur-Kultalan haara

Paavolaisten uusien perheiden piti saada elantonsa myös Vuottaalla. - KESKIHAARAAN luettava Heikki Matinpoika (1767-1840) jätti pojalleen Johannes Heikinpojalle kantatalon Vuottaa RN:o 3 ja toiselle pojalle hankittiin uusi tila, Kultala RN:o 5 jonne Aatami Heikinpoika (1804-1862) asettui.   

Johanneksella oli tyttäriä, ja kaksi poikaa. Näistä nuorempi, Matti Johanneksenpoika (1820-1899) peri isännyyden, sillä häntä vanhempi Antti Johanneksenpoika (1814-1867) oli lähtenyt kylästä pois ja siirtynyt Tirttulan kylään suuren maantien varteen. Hänestä alkavat TIRTTULAN KESKIHAARAAN KUULUVAT PERHEKUNNAT.  

Kantatalo 3 jäi siis Matti Johanneksenpojalle, jonka poika, Johannes Matinp. (1857-1894)  isännöi kantatilaa. Mutta kun hänellä ei ollut miespuolista perijää, joutui tila (N:o 3:1) Johanneksen sisaren Annan kautta Kekrolasta muuttaneille Suokkaille.  

Yhdeksi keskihaaroista on luettava kuitenkin myös Aatami Heikinpojan eli Suur-Kultalan haara, jossa Antti Aataminp. Paavolaisen (1845-1916)  pojista Aatami Antinp (T35) ja Johannes Antinp. (T38) jäivät Vuottaalle hoitamaan tilaa.  Heidän veljeksistään Matti (T36), Mikko (T37) ja Antti (T39) olivat muuttaneet Viipuriin uusiin ammatteihin: Antti kirjansitojaksi ja sukututkimuksen aktiiviksi; Matti hallikauppiaaksi, samoin Mikko, hoidettuaan ensin veljensä kauppaa Vallinrinteellä.  

Näiden viipurilaistuneiden perheiden jälkeläiset ovat sittemmin asuneet monilla seuduilla, Lahdessa, Mikkelissä, Tampereella ja Turun puolessa, sekä pääkaupunkseudulla. 

Vuottaalla Aatami Antinpoika pysyi poikamiehenä ja hänen osansa tilasta osti veli Johannes. Aatami kuoli v. 1933. Johannes kuoli v. 1935, mutta hänen poikansa Eino Johanneksenpoika asui tilalla alueluovutukseen asti.  Siellä myös järjestettiin Paavolaisten ensimmäinen sukukokous kesällä 1936.

Oheinen pienoiskoossa oleva skemaattinen sukutaulu aukeaa haluttaessa uudelle välilehdelle.